Szukaj na tym blogu

środa, 8 lutego 2012

O czym powinniśmy wiedzieć przy wyborze okapu kuchennego

Każdy z nas spotkał się z sytuacją zapachu po ugotowanym obiedzie, długo po tym jak on sam został przygotowany. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, iż wina leży nie po stronie kucharki a po stronie okapu. Oto kilka praktycznych wskazówek jak prawidłowo dobrać okap kuchenny do naszej kuchni Rodzaje okapów Zanim przystąpimy do wyboru okapu powinniśmy zastanowić się nad tym gdzie chcemy go zamontować: do ściany czy do sufitu. To pierwsze kryterium skutecznie zawięzi nam pole poszukiwań i pozwoli na znalezienie odpowiedniego okapu do naszej kuchni. Najpopularniejszą grupą okapów, montowanych do ściany, są okapy przyścienne. Instaluje się je bezpośrednio nad płytą kuchenną. Wykonane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej, często z dodatkiem elementów z hartowanego szkła, giętego, prostego lub kolorowego. Kolejną grupą są okapy wyspowe, montowane do sufitu. Najczęściej występują w kształcie odwróconej litery „T”, wykonane ze stali chromoniklowej inox lub z dodatkiem szkła. Ciekawie prezentują się również modele cylindryczne. Okap spełnia ważną rolę we wnętrzu kuchennym. Pozwala nie tylko na komfortową pracę przy płycie grzewczej, ale także filtruje powietrze, uwalnia otoczenie od cząsteczek brudu i tłuszczu, gwarantuje świeżość oraz pozwala uniknąć zabrudzeń i – co za tym idzie – zniszczenia mebli kuchennych. Abyś mógł cieszyć się gotowaniem w miłej atmosferze i cichą pracą urządzenia, warto zwrócić uwagę kilka ważnych aspektów: Wydajność Wydajność określa ilość powietrza jaką okap oczyści w przeciągu godziny. Zakłada się, że w przeciągu godziny na pierwszym biegu okap powinien przefiltrować powietrze 6 razy, na średnim biegu 9 razy a na ostatnim 12 razy. Wydajność okapu podawana jest w m3/h. Na skuteczną wydajność ma wpływ tryb pracy okapu. Wydajność okapu powinna odpowiadać wymiarom kuchni oraz intensywności przygotowywania potraw. Można ja łatwo obliczyć mnożąc wymiary kuchni przez 10 i w ten sposób otrzymamy wydajność, którą powinien charakteryzować się okap dla danej kuchni. Oto przykład Jeżeli posiadamy kuchnię o wymiarach 3x5m o wysokości, 2,8m, wykonujemy następujące działanie (3x5x2,8)x10=420. W tym przypadku najlepszym będzie okap o wydajności równej lub wyższej 420 m3/h. Zaleca się stosowanie okapów szerszych niż kuchenka, jednak tak naprawdę największe znaczenie w okapie ma moc silnika a nie jego szerokość. Poziom hałasu Poziom hałasu odgrywa istotną rolę zarówno w przypadku kuchni zamkniętej jak i otwartej na salon. Przyjemnie jest spędzać czas w kuchni podczas przygotowywania posiłku gdy pracujący okap jest niczym szum letniego wiatru. Za najbardziej przyjazny poziom hałasu można uznać hałas do 50dB na średnim biegu pracy okapu przy wydajności ponad 400m3/h. Na głośną pracę okapu ma wpływ: filtr węglowy – powoduje spadek wydajności o około 25-30% oraz wzrost głośności, zredukowana średnica wylotu, załamania kanału, zanieczyszczone filtry aluminiowe, nie poprawne zamontowanie okapu. Odległość od płyty grzewczej Minimalna odległość okapu od płyty elektrycznej (indukcyjnej, ceramicznej) powinna wynosić 60 cm. Nad kuchenką na gaz lub paliwo mieszane minimalna wysokość to 75 cm. Okapy skośne Minimalna odległość okapu od płyty elektrycznej wynosi 45 cm, w przypadku kuchenki gazowej lub na paliwo minimalna wysokość to 55 cm. Należy pamiętać, że podczas montażu okapu kuchennego należy sugerować się informacjami zawartymi w instrukcji montażu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz