Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 lutego 2012

Zasady eleganckiego nakrycia stołu

iezależnie od tego czy organizujemy większe przyjęcie, rodzinne spotkanie czy po prostu, zapraszamy znajomych na obiad czy kolację, niezwykle ważne jest to, aby zadbać o odpowiednią dekorację stołu. Czysty, wyprasowany obrus, lśniące sztućce i talerze oraz błyszczące kieliszki, z pewnością będą docenione przez gości i będą naszą dobrą wizytówką. Jest jednak bardzo wiele rzeczy o których należy tutaj pamiętać. Zaczynając od ilości nakryć i rozmieszczenia osób przy stole, kończąc na dobraniu odpowiednich dekoracji i równym ułożeniu widelców. Zacznijmy od stołu Organizując małe, domowe przyjęcie, możemy posadzić gości przy okrągłym lub owalnym stole lub tradycyjnym – kwadratowym, czy prostokątnym. Ważne jest, aby zapewnić wszystkim odpowiedni poziom komfortu. Stół powinien znajdować się w odległości co najmniej 75 cm od ścian i około 120 cm od szaf i drzwi. Na każde z nakryć powinniśmy przeznaczyć 60 cm długości stołu. Krzesła ustawiamy tak, aby żadna z osób siedzących nie zajmowała miejsca, gdzie znajduje się noga od stołu. Gdy organizujemy większe przyjecie, najczęściej łączymy za sobą dwa lub kilka stołów. Absolutnie muszą mieć one taką samą wysokość i szerokość. Układamy je w kształt litery T, U lub E. Nakrycie stołu Nakrycie powinno być adekwatne do rodzaju organizowanego przyjęcia oraz samego menu. Rozróżnia się dwa sposoby nakrywania: podstawowe i rozszerzone. Są jednak zasady, które obowiązują w obydwu opcjach. Sztućce układamy zawsze od wewnątrz do zewnątrz, zaczynając od tych, do dania głównego. Po stronie prawej powinny znaleźć się – noże i łyżka do zupy, po lewej natomiast – widelce. W przypadku, gdy podawać będziemy pieczywo i masło, po lewej stronie powinien znaleźć się również talerzyk na pieczywo, razem z małym nożykiem do masła. W przypadku sztućców deserowych, ich miejsce znajduje się powyżej nakrycia z trzonkiem łyżeczki skierowanym z prawo, widelca natomiast w lewo. I jeszcze jedno. Gdy podajemy sery na deser, należy powyżej nakrycia dołożyć widelczyk i nóż. Nakrycie podstawowe Do typowego, trzydaniowego obiadu podajemy: łyżkę do zupy, nóż i widelec do drugiego dania, deserowy widelczyk lub łyżeczkę, kieliszek do wina lub wody. Nóż po prawej kładziemy zawsze ostrzem w lewo, widelec (po lewej) wgłębieniem do dołu, łyżkę po prawej stronie noża. Odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu powinna być taka sama. Kieliszek do wina, czy inny rodzaj szkła, kładziemy po prawej stronie powyżej sztućców, na wysokości deserowego nakrycia. Odległość pomiędzy środkiem talerzy poszczególnych nakryć powinna wynosić 80 cm. Nakrycie rozszerzone Tego typu nakrycie stosuje się w okolicznościach przyjęć składających się z wielu dań, do których podawane są rożnego rodzaju napoje i trunki. Zaczynając od sztućców: duży nóż, mniejszy nóż do przystawek, nóż do ryb, duży widelec, widelec do przystawek, widelec do ryb, łyżka do zupy, widelczyk deserowy i łyżeczka deserowa. Dalej talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina, kieliszek do wina czerwonego, kieliszek do szampana, serwetki, podtalerz (najczęściej platerowany) na zastawę. To właśnie ta ostatnia część nakrycia powinna być ostawiona dokładnie na środku stołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz