Urządzenie własnej kuchni tylko z pozoru wydaje
się łatwe – dopiero w momencie, kiedy słowa trzeba zamienić w czyny,
okazuje się, że coś tu nie gra. Jak urządzić, aby potem poruszać się po
kuchennych królestwie z największą swobodą?
Amatorzy
wystroju wnętrz powiedzą, że ułożenie mebli, rozmieszczenie uchwytów,
rozmaitych sprzętów gospodarstwa domowego nie ma znaczenia. W
rzeczywistości jednak, o czym doskonale wiedzą wszystkie gospodynie
domowe i te osoby, dla których kuchnia jest drugim domem,
że jednak znaczenie jakieś ma, z zaznaczeniem, że dość spore. Zanim
jeszcze zabierzemy się do urządzania kuchni, określmy, jakiej jest
wielkości i na co sobie możemy pozwolić. Wiadomo, że przy 8 metrach
kwadratowych raczej trudno będzie o wyspę, ogromną zmywarkę i dwuskrzydłową lodówkę.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie w tym momencie blat, który
oprócz funkcji roboczej, będzie też imitował stół, przy którym będzie
można na szybko zjeść kanapkę czy deser.
Od wielkości kuchni
zależy też wybór mebli. O ile jest ona duża i ustawna, bez problemów
znajdziemy gotowe zestawy mebli, które ewentualnie wzbogacimy o
dodatkowe elementy. Jednak z kolei, kiedy kuchnia jest małej wielkości,
lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z rad specjalistów, którzy
zaprojektują jej wystrój, zadbają również o odpowiednie, najczęściej
niestandardowe, aczkolwiek praktyczne wymiary.
Obok mebli, uwagę musimy zwrócić również na podłogi i ściany.
Nie poleca się wykładania tego pomieszczenia panelami podłogowymi czy
też parkietem, gdyż oba te tworzywa źle reagują na kontakt z wodą.
Najlepszym z możliwych rozwiązań będą kafle, które są nie tylko łatwe do utrzymania w czystości, ale również doskonale radzą sobie z wodą, a przy tym efektywnie wyglądają.
Wreszcie, po wyborze mebli i ścian oraz podłóg, przyjdzie czas na wybór sprzętów.
Priorytetowe w tym momencie są: kuchenka, na której będziemy mogli
podgrzewać, smażyć, dusić; zmywarka, która pozwoli na zaoszczędzenie
wody; lodówka, bez której trudno wyobrazić sobie przechowywanie
produktów. Niektórzy nie wyobrażają sobie również rozpoczęcia dnia
inaczej, jak od porannej kawy z ekspresu i smacznego, chrupiącego tosta –
w tym wypadku trzeba będzie zainwestować i w te urządzenia AGD.
Koszt wyposażenia kuchni
od podstaw to minimum 15 tysięcy złotych – górna granica ograniczona
jest tylko objętością naszego portfela i wyobraźnią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz