Szukaj na tym blogu

czwartek, 2 lutego 2012

Uprawa melisy

Opis uprawy tej roślinki na pewno zaciekawi osoby, które lubią i stosują domowe sposoby zamiast tabletek. Ziółko to znane jest ze swoich właściwości uspokajających:) Czy już wiecie o jakiej roślince będzie mowa? Tak, tak, tak:) jak już się większość domyśla tą roślinką, o której upawie napiszę będzie melisa:). Tak dobrze nam znana i często też uprawiana w ogródkach przez nasze babcie i mamy. Myślę, że osoby lubiące herbatki ziołowe będą zainteresowane uprawą melisy. A oto parę rad jak wyhodować sobie taką roślinkę w ogródku, domu, na parapecie. MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) Pochodzi ze wschodnich rejonów Morza Śródziemnego. Ma ładne, sercowate, jasnozielone liście oraz różowe lub niebieskawe kwiaty. Znana była już w starożytności, jej liście o przyjemnym cytrynowym zapachu dodawano do potraw. Obecnie używa się ich głównie do sałatek, mięs i ryb. Stosowana jest raczej w celach leczniczych - działa uspokajająco, ułatwia zasypianie. Napar z melisy doskonale zastępuje herbatę. Uprawa: Latem melisa lubi miejsca słoneczne i ciepłe (25-30⁰C), zimą nieco chłodniejsze. Tuż przed kwitnieniem ścinamy wierzchołki pędów i suszymy. Po przycięciu roślina wypuszcza nowe pędy. Podlewanie: Zapewniamy stałą, równomierną wilgotność podłoża. Nawożenie: Można nawozić nawozami wieloskładnikowymi, raz w miesiącu. Przesadzanie: W przypadku wieloletniej uprawy wiosną każdego roku, w przepuszczalne, zasobne w próchnicę podłoże. Rozmnażanie: Z nasion wysiewanych w marcu - kwietniu do doniczek na głębokość około 0,5cm. Utrzymujemy stałą wilgotność podłoża i temperaturę około 22⁰C. Melisę można również rozmnażać przez podział starszych roślin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz