By zapobiegać takim sytuacjom warto poznać predyspozycje naszego ciała. W tym celu możemy udać się do lekarza rodzinnego, który w razie uzasadnionych obaw, wypisze nam skierowanie na badania tolerancji pokarmowej. Nie tylko wykażą one, czego nie powinniśmy jeść, ale również pomogą w doborze odpowiedniej diety. Musimy bowiem pamiętać, że nie wszystko co nam szkodzi musi od razu objawiać się alergią. Czasem może dopiero po latach okazać się, że szkodziliśmy sobie jedząc nieodpowiednie produkty.
Rozsądna dieta powinna jednak rozwiązać problemy. Smażenie lepiej zastąpić grillowaniem, które umożliwią nam odpowiednie patelnie, lepiej odmówić sobie również niepewnych potraw z podejrzanych „budek” na mieście. Stary tłuszcz i nieświeże produkty odkładają się w naszym ciele i po czasie mogą groźnie zatruwać nasze ciało. Czy nie lepiej zresztą zjeść posiłek domowy, który podany zostanie na ślicznym talerzu - serwis obiadowy może poprawić nam jedynie apetyt – nie to, co plastikowe talerze na mieście.
W trosce o dobro dziecka, kobiety powinny unikać takich produktów jak cytrusy, orzechy czy soki owocowe, które mogą bardzo silnie uczulać. Lepiej ograniczyć się do Polskich owoców sezonowych – w rozsądnych ilościach, oraz do zwykłej wody i łagodnej herbaty. Do takich posiłków należy dziecko przyzwyczajać z czasem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz