Szukaj na tym blogu

piątek, 3 lutego 2012

Aranżacja małej kuchni

Urządzanie kuchni to prawdziwe wyzwanie. Liczy się nie tylko estetyka, ale także funkcjonalność. Nic nam po kuchni, która będzie piękna, ale poruszanie się po niej, przygotowywanie posiłków i zmywanie będą gehenną. Szczególnie ostrożnie trzeba postępować w przypadku małej kuchni, która z reguły jest zmorą właścicieli bloków z wielkiej płyty. Wybór odpowiednich mebli ma kluczowe znaczenie podczas urządzania małej kuchni. Modny ostatnio minimalizm doskonale sprawdzi się w tej sytuacji. Lepiej nie zagracać pomieszczenia dużą ilością ciężkich szafek – część z nich można zastąpić praktycznymi szufladami, które są jednocześnie pojemne i pomagają utrzymać porządek. Część szafek może być wyposażona w wysuwane prowadnice, dzięki którym wyciąganie garnków jest wygodniejsze. Fronty mebli powinny być raczej w jasnych kolorach, bo ciemne barwy w małym wnętrzu dają przytłaczający efekt. Trudno wyobrazić sobie funkcjonalną kuchnię bez stołu. Niestety, ten mebel zajmuje dużo cennej powierzchni. Z pomocą przychodzi rozkładany blat, z jednej strony przymocowany do ściany, z drugiej podpierany szeroką nóżką. Sprzęt AGD taki jak lodówka, piekarnik, czajnik elektryczny są niezbędne, chociaż zajmują dużo miejsca. Z czajnika elektrycznego można zrezygnować na rzecz zwykłego, natomiast lodówki nie da się niczym zastąpić. Natomiast piekarnik nie musi zajmować dużo miejsca, jeśli kupimy mały, który zajmuje o połowę mniej miejsca niż standardowy. Nie trzeba także rezygnować ze zmywarki, ponieważ producenci sprzętu AGD mają już w ofercie małe zmywarki, które są bardzo wąskie. Płytki to tylko element wystroju wnętrza, ale są istotne dlatego, że decydują o charakterze wnętrza. Ich kolorystyka musi współgrać z kolorem mebli. To czy połączymy płytki z meblami na zasadzie kontrastu czy na zasadzie harmonii zależy od gustu. Ważne, aby pamiętać o tym, że w małej kuchni zdecydowanie lepiej wyglądają płytki o małych rozmiarach. Duże płytki dają optyczne złudzenie „pomniejszenia wnętrza” i wyglądają nieestetycznie, jeśli są położone w taki sposób, że zasłaniają je meble. Płytki muszą być dobrze wyeksponowane, nawet jeśli są subtelne i nie mają przyciągać wzroku. Ważne, aby miały gładką powierzchnię, bo chropowata faktura utrudnia utrzymanie czystości. Jeżeli kuchnia nie ma okna, to konieczne jest zamontowanie okapu. Brak możliwości wywietrzenia pary wodnej powstającej podczas gotowania jest uciążliwy podobnie jak sadza, która wytwarza się podczas gotowania na gazie. Problem sadzy można rozwiązać poprzez kupienie elektrycznej płyty grzewczej. Sprawa pary wodnej komplikuje się, gdy w kuchni znajduje się tylko jeden otwór wentylacyjny, bo wtedy można zainstalować tylko pochłaniacz zapachów, jeśli są dwa otwory warto mieć okap. Nie można zapomnieć o dodatkach. Praktyczne akcesoria bardzo ułatwiają życie. Chodzi o między innymi różnego rodzaju pojemniczki na produkty, które można długo przechowywać (makarony, kasze, mąkę, cukier) oraz przyprawy. Ciekawym pomysłem są pojemniczki przyczepiane na magnes. Możemy trzymać w nich przyprawy „przyklejone” na przykład do lodówki. W kuchniach wąskich i długich, przeważnie zagospodarowana jest tylko jedna ściana. Druga jest „łysa” a przecież można w tani sposób zrobić z niej punkt przyciągający uwagę. Wystarczy że nakleimy na nią fototapetę. Aranżacja pustej ściany w kuchni może być znacznie bardziej wciągająca, jeżeli podejmiemy się tego zadania bardziej ambicjonalnie i stworzymy galerię zdjęć, które sami wykonaliśmy na przykład podczas wakacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz